Bygget uppgraderas och pärlplattorna gör återtåg…

Vårsolen och den tidiga värmen (iaf förra veckan) har dragit igång mera utelek. Den minst sagt rangliga stommen till sensommarens kojbygge är återigen i fokus. Härligt att se och höra engagemanget, lusten och motivationen när det kommer från barnens egen vilja att göra något. Förra veckan snickrades det med en enorm frenesi. Från ranglig stomme har det nu vuxit fram en stabil och stadig koja, förvisso klarar den inte Vadstenas bygglovs krav men visst kan man se skönheten i den?!! Så mycket det finns att lära i ett sådant projekt, kliver man som pedagog lite åt sidan och får chansen att lyssna in vad som händer blir man överraskad av barnens kommunikation, förmågan till turtagning, samarbete, lyssna på varandra, reda ut olika åsikter mm. Någon blir ”byggherre” och någon är helt nöjd att utföra ”order”, någon smyger försiktigt in en tanke om hållfasthet och någon svävar iväg i tankar om linbanor och att sova över i kojan, någon tycker att tavlor på väggarna bör prioriteras, bara väggarna kommer upp!! Gänget som påbörjade uppgraderingen förra veckan har kanske redan tröttnat och söker nya utmaningar, men igår tog en yngre generation byggkillar och tjejer över och fortsätter uppgraderingen på sitt sätt 😉

Nabbipärlan eller Indianpärlan, kanske världens tråkigaste pärla som alla har hemma i en mängd som täcker flera generationers eventuella behov. Även på Tussi finns mängder och tills för ett par veckor sedan har denna lilla pärla varit lågt prioriterad. Men så plötsligt händer det…. Alla vill göra pärlplattor, eller härliga pärlskålar, det pärlas som aldrig förr (eller kanske just som det gjordes ”förr”). Att pärla en liten Hulk, kanin, blomma eller Super Mario  är relativt lätt och snabbt gjort, svårt att misslyckas och glädjen är stor när bilden är struken….Nabbipärlan är en pärla!!!!

imgres.jpg

Må väl;-)

Att göra på riktigt….

Alla människor vill nog känna sig behövda och känna att man kan göra nytta. Barnen är inget undantag. Att skapa meningsfulla och lustfyllda lärandesituationer är inte alltid lätt för oss pedagoger. Vi tror att vi hittar på saker som skall falla barnen i smaken och därmed medföra ett lärande. Fördelen med fritids är att lärandet kan ske mer informellt och det försöker vi ta till vara.

En härlig situation hade vi häromdagen, när några av barnen deltog i lagning av våra utebänkar som blivit lite hårt åtgångna vid en spontan träning av Parkour, (en träningsmetod som går ut på att träna kroppen till att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen med enbart kroppen som hjälpmedel). Nåväl bänkarna behövde skruvas ihop igen. Efter lite spekulerande och reflekterande kom diverse verktyg fram, tvingar, borrmaskin, hammare mm, mm. Därefter fick de inblandade fundera över hållfasthet, längd på skruvar, placering av skruvarna, kraften i borrmaskinen osv. Entusiasmen var det inget fel på och inte heller uthålligheten hos de inblandade. Motivationen var stor och därmed blev det en underbar situation av lärande.

052

Nu går vi vidare och tror att vår gamla kyrkbänk som står på altanen kan bli ett motiverande projekt för barnen. Hur skrapar man och slipar den så att den blir i ett brukbart skick?? Tar det lång tid? Varför funkade inte inomhusfärgen ute? Var ska vi ställa den när den är färdig? Vi Vuxna vet inte om det är ett motiverande projekt, men det är i alla fall på riktigt….

Må väl i vårsolen;)

 

Ja just det….det är tisdag ;-)

Vi förstår att det (kanske) är lite rörigt för er föräldrar att hålla reda på när vi befinner oss på olika platser i stan. Men vi hoppas att ni har överseende med att det som kanske är rörigt för er skapar mindre ”rörighet” för era barn.

Härliga tisdagar och torsdagar får vi när vi har möjlighet att sprida ut oss i olika lokaler. Tisdag innebär alltid Casa häng för åk:2-4, med full koll stegar barnen iväg mot församlingshemmet direkt efter skolan, igår var inget undantag. Att hitta aktiviteter som intresserar och fångar alla barn är inte alltid helt lätt. Men gårdagen var en lyckad dag. Mellis ute med korv och bakning av kladdkaka i urgröpt apelsin och därefter möjligheter att krypa upp i soffan och titta på en spännande film. Fritids när det är som bäst!!??

Årskurs F-1 huserade över Tussihuset. Det blev en eftermiddag med ostörd lek, pyssel, vara i snicken, spela spel, prat och umgänge och mera och annan lek. En skön och trevlig eftermiddag som gav en god känsla i hela kroppen.

På torsdag lämnar åk:F-1 Tussihuset för Hemliga klubben träff i Vätternkyrkan. Då huserar övriga barn på Tussi och förhoppningsvis njuter av de möjligheter som finns till både planerade och oplanerade aktiviteter.

Vad vi ska göra på Hemliga klubben!? ……det är så hemligt så det får ni veta en annan dag;-))