Musikglädje och livsviktig lek!

hejsan

Melodifestivalens olika bidrag har med all säkerhet diskuterats mer eller mindre i alla hem under våren. Artisternas stilar och klädval har lyfts och kanske har vi ifrågasatt Christer Björkmans val av vissa bidrag, för att möjligen landa i ”det går inte att tävla i musik”? Men jag vill hylla melodifestivalen… så här i efterhand. Jag har i ett tidigare inlägg redan beskrivit den underbara lek som kan uppstå av musik, men måste återigen lyfta detta.

Barnen fick i början av veckan  cd`n med alla 2014 års bidrag. Som det har spelats, koreograferats danser, mimats och fixats med scenkläder. Det har varit officiella inbjudningar till uppträdanden mm.  Med utgångspunkt från barnens intresse och kunskap om melodifestivalen och artisterna har det skapats fantastiska lekar. Leken som är grunden för utveckling och lärande. I den livsviktiga leken övas b la samspel, turtagning, hänsyn, konfliktlösning och mod . Att musik kan förena och bidra till så mycket gott är helt underbart. Tack Christer Björkman för melodifestivalen!!

Dessutom fungerar melodierna alldeles utmärkt som arenamusik när viktiga fotbollsmatcher ska avgöras……

Må väl ;-).  …..

Delmål

hejsan

I måndags delade vi ut en delmålsbelöning, årets melodifestivalskiva. Hela åtta burkar hade fått en nyckelpiga var. Barnen är stolta och vi upplever att de blir motiverade att tänka på sitt språk och ordval även i fortsättningen. Det uppstår ibland intressanta diskussioner om vissa ord, huruvida det hör till kategorin ”svärord” eller inte. Upplevelsen och känslan av ord är också intressant att diskutera, diskussionerna kan leda till förståelse för att ord och särskilt fula ord kan göra ont och göra mer illa än vad som egentligen var tänkt. Ett viktigt led i vårt arbete med social och medborgerlig kompetens. Där demokrati, konflikthantering, ansvar, regler och samarbete och relationer ingår.

må väl 😉

 

Vecka 12

Hejsan alla!

Vi har snart klarat av alla besök hos våra Tussibarn i deras skolmiljö (vi har några kvar). Barnen tycker det är roligt att vi kommer och det tycker vi också. Det är även nyttigt för oss att se vad barnen arbetar med och hur det intresserar dem. Vi tar med oss erfarenheter som vi kan förvalta och gå vidare med utifrån våra förutsättningar här på fritids. Vi kan fylla på barnens lärande ur ett mer informellt lärandeperspektiv.

Burkarna med nyckelpigor fylls snabbt! Vi hör allt färre svordomar, vissa dagar inga alls. Barnen hjälper varandra att tänka sig för om det råkar slinka ut något fult ord. Detta bidrar naturligtvis till en trevligarer miljö och ett trevligare bemötande mellan barnen, vilket var vårt syfte och mål med ”pluttar” och nyckelpigor. Det är jätteroligt att vi kommit så här långt.

Vid senaste simhallsbesöket i måndags valde 17 barn att följa med. Det är kul att kunna erbjuda valmöjligheter, att ge barnen chans att öva sig i att välja och stå för sitt val. Alla barn blir nöjda och mer motiverade.

Korta utedagar på gården med grillning är fortfarande uppskattat. Att först grilla korv och sedan tillåtas att experimentera med att koka vatten genom att värma stenar eller att spela bandy eller att öva sig hur länge man kan hänga i ringarna, eller pyssla med hästarna, eller eller…ni anar inte hur mycket det finns att göra på gården en eftermiddag i sol eller ösregn.

Det låg ett våffelos över Tussi igår då vi hade ett välbesökt och välsmakande drop in fika. Ute på altanden stod våffeljärnen och det gräddades egna våfflor efter tycke och smak….välgräddad eller lite mjuk…!!??

Må väl

 

Vår i luften och melodifestivalyra!

Härliga vårdagar.

”Måste vi ha överdragsbyxor”? Svår fråga till en som fortfarande tycker att det trots vårsolen kan vara riktigt skönt att klä sig väl. Det gamla uttrycket ”man skall svettas in våren” är inget barnen tycker och vill hålla med om. Mössor och jackor åker gärna av i en hast. Men vi njuter av våren och hoppas att kung Bore inte återvänder allt för många gånger.

Melodifestivalyran har inte gått oss obemärkt förbi. Det engagerade mer eller mindre alla barn härom eftermiddagen. Det skrevs biljetter och repeterades sånger och scenografi, ville man inte sjunga så blev scenarbetare snabbt ett populärt uppdrag. Att sköta kassan och ta betalt är också skojigt, att sedan som personal få ta del som publik tillsammans med övriga barn är en upplevelse som man ogärna missar. Det är mycket lärande, samspelsövande, hänsynstagande och glädje i en sådan lek.  Men om bästa låt vann…..det tvistas det fortfarande om ;-))

Våren väcker småkryp….på Tussi längtar vi efter nyckelpigor….i klistermärkesform! Inga svordomar under en dag = 1 nyckelpiga i burken = belöning i form av nya hockeyskydd, plock och stöt, cd-skivor, och att fixa en egen fest. Syftet är att minska svordomarna och det tråkiga språket. Vi månar om att det inte skall bli ett skvallrande mellan barnen till oss, utan uppmanar barnen att rätta och hjälpa varandra till andra ordval. Vi har redan upplevt en förbättring och nyckelpigorna börjar dyka upp 😉

Skolbesök gör vi nu. Vi besöker alla Tussibarn i deras skolmiljö, spännande och roligt. Vår förhoppning är att vi skall hinna se alla innan påsklovet.

Må väl