Julens dofter…..

Det råder julpysselfeber på Tussi, runda bordet är överfullt av allsköns material. Många barn sitter länge och andra kommer och går, det skall ofta gå fort. På rekordsnabb tid kan man med 4 matskedar glitter och ett limstift få till något som ger stolthet och ro i julpysselsjälen.;) Julen innebär dofter, ännu har inte de mer klassiska dofterna infunnit sig på Tussi, såsom pepparkaksdoft, saffransdoft och gran…nej nu gäller den något ovanliga ”sprayfärgsdoften”. Likt Alessi skapar barnen fina burkar med enkla plastfigurer, glasburk och sprayfärg mycket fina julklappar. (Själva sprayningen sker utomhus och mestadels av en vuxen….). Känn ingen stress men jag kan tala om att flera av barnen har varit färdiga med heeeela julklappslistan i minst en vecka nu ;). Så nu finns det tid att njuta av stundande advent och julens alla riktiga dofter. På måndag har vi vår första samling kring Luciabestyren, vi lottar Lucia och tar reda på vem som ska vara tomte, stjärngosse mm.mm. Sen är det bara för er därhemma att göra den årliga upptäckten av ”hur mycket kan man växa på ett år??” …..kan man skarva? …..har Konsum Lucia linnen? (mina egna erfarenheter talar 😉

Lev väl och njut i advent

Det här har jag aldrig provat förut…så det klarar jag säkert !

”Det här har jag aldrig provat förut så det klarar jag säkert”.

Att tro på att man kan och att våga prova nya saker är en förutsättning för att utvecklas och tillägna sig kunskap. Men med många kompisar omkring sig och i ett ständigt brus av intryck och impulser kan det ibland vara svårt att ge sig tid att prova själv, att våga, att tro på att man fixar det, att ge sig den tiden det tar. Den enklaste vägen är att be en vuxen om hjälp, support är ofta önskvärt och något många barn vill ha genom hela processen oavsett om det handlar om att plocka undan efter sig när man lekt, påklädning av överdragsbyxor, baka en kaka eller klippa ett hjärta. Som pedagog vill man stärka barnet att våga prova själv. Det finns nästan inget som är så härligt som att se ett barn gå i mål med ett projekt och få känna att ”jag har gjort det här helt själv”. För att någon skall orka gå i mål med ett projekt krävs mycket uppmuntran. Jag tror att det är en av våra stora uppgifter som pedagoger och föräldrar att vara ”uppmuntrare” och visa att vi tror på barnets kompetens.

Lev väl 😉

 

 

 

Höst

Hej på er!

Nu har vi uppdaterat hemsidan så att veckoschemat samt senaste Tussibrevet finns tillgängligt. Läs och fråga, förmodligen har vi (i vanlig ordning 😉 lyckats göra tankevurpor eller andra fel när vi korrekturläst innan utskick, så undrar ni över något…FRÅGA!!!! Bra uppdatering om vad som händer i aktuell vecka får ni på tavlan på ytterdörren.

Enligt barnens önskemål finns det lite mer luft i schemat framöver, vilket innebär mer eftermiddagar på Tussi. Barnen vill hinna leka, pyssla och bara vara.

Här kommer en liten gåta! ”Vem sprider värme utan energiförlust”?

Svara till någon i personalen! Må väl 😉