Författararkiv: Tussilagon
Var tar tiden vägen?
Var tog höstterminen vägen?
Innanför ytterdörren sitter meddelandelapparna kvar, dom som berättar om bad och fiske. Dom får sitta som en påminnelse om vad som kommer tillbaka.
Full aktivitet har varit ett signum för terminen. Nya barn har acklimatiserat sig och blivit en självklar del av den stora gruppen. Vi har hunnit med massor; fotbollsturnering, utedagar, Casahäng med flera underbara tänkvärda filmer, möten och berättelser med Nisse och Maria. Musikhjälparna har likt tomtenissar jobbat febrilt för att åstadkomma alster till julmarknaden i samband med Luciafirandet. Vi har arbetat för en humanare ljudnivå. Vi har arbetat i mindre grupper där vi har haft möjlighet att höras och bli lyssnad på, vi har samarbetat och njutit av varandras självporträtts”gubbar”. Vi har kalasat och dansat på höstens kalas och vi har snickrat och vi har lekt. Vi har reflekterat och diskuterat över vad som händer i världen och vi har följt grävmaskinen på gatan och vi har…..Kort och gott, tiden går fort när det är roligt!
Nu välkomnar vi adventstid, lucia, jul och det nya året. Vi ser fram emot en liten paus och återhämtning, så är det snart dags att sätta upp lappen ”vi är och fiskar…” igen!
Må väl
Ljud
Ljud kan vara ljuvliga och underbara, något man mår bra av. Men ljud kan också bli något störande, något som får oss att må dåligt och känna stress och okoncentration.
Under hösten har vi som arbetar på Tussi bestämt oss för att jobba med (-mot) ljud och buller. Vi behöver inte bullra mer eller skapa mer ljud, nej vi vill hitta den behagliga ljudnivån som gör att vi alla mår bättre.
Vi är många i huset, går det att få ner ljudnivåerna i våra olika situationer? Hur ska vi hitta den behagliga och naturliga ljudnivån? Ja vi är många, genom att ofta dela gruppen i mindre grupper och att vara utomhus tror vi att vi löser en del. Vi tror också att kunskap och förståelse om vad ljud kan göra med oss kan leda till lägre ljudnivåer.
Har du som förälder några tankar kring detta, kanske en rolig idé om hur man som grupp kan ”tävla” i ämnet eller få uppleva den behagliga motsatsen till det vardagsbullriga Tussi. Hör gärna av dig med dina tankar.
Sommar och höst!
Vårterminens avslutande veckor i Saxtorp var trots det något kyliga vädret underbara. Vilken frihet att kunna göra vad som faller oss in. Cykling, bad, paddling och pyssel, härligt. Vi hoppas att det kan bli en återkommande rutin.
Efter fyra veckors stängning har vi nu rullat på i ett par veckor, underbara veckor! Åtta ”börjingar” har kommit till i gruppen och det har fungerat fantastiskt bra. De är väl omhändertagna och de äldre mer rutinerade axlar rollen som mentorer. Vi har valt att börja eftermiddagarna utan planerade aktiviteter, barnen har själva varit med och påverkat genom sina önskningar och val. Mycket fiske och bad har det blivit och vi hoppas att sommaren ger oss en sista chans den här veckan.
ha det gott:-)
Stallbesök
Nu har nästan alla barn varit och hälsat på hos Gunillas hästar. Ett mycket uppskattat äventyr. Även tveksamma barn har till slut landat på hästryggen och stolt ridit först ett varv för att sedan avsluta med fyra. Att leka häst med en halmbal, mocka, rykta, borsta, och kratsa hovarna på en tålmodig Laxi är också roligt och lärorikt. Flera kilo gigantiska rabarber har också burits hem, användbara till mycket. Några kilo blev i går underbart god rabarberkräm.
Fritidshemmens dag!
I går firade vi fritidshemmens dag tillsammmans med kommunens alla fritidsbarn. Traditionsenligt tågade vi storgatan fram med diverse skrammelinstrument för att visa att vi finns!!! Väl på Skinnarängen väntade trevliga aktiviteter, såsom ”ryggbrottning”, målning av pinnar, vävning i hönsnät, spiktävling, balansera med ägg mm mm. Barnen fick också skriva sitt namn som sedan lades i en hink, en hink per fritids. Avslutningsvis drogs lotter/namn och barnen fick fina priser som var skänkta av Vadstena Sparbank. Trots ganska trist väder blev det en lyckad fest för alla något blöta men glada barn :))
Må väl 😉
Leklandet Omberg – gratis inträde!
Studiedag, vi drar till Omberg!
Vid planeringen var vår vision ”sol, ljummen vind, pårlande vatten, sippor och vivor, matsäck, grilla”….
Det blir inte alltid som man tänkt sig…från den stunden vi klev ut på trappan och började vår färd mot berget, regnade det. Först lite, sen mycket, sen ännu mer. Som vuxen känner man viss fundering över vad man ger sig in på, ska det fungera? Efter avstigning i Borghamn började vår vandring mot äventyret. En kort promenad på snäll mark avrundades med nästan ”livsfarlig” bergsbestigning upp till baslägret. Väl uppe var det som om regnet upphörde. Leklandet Omberg öppnade och det var gratis inträde.
Efter lite fika och inkännande av miljön var 22 barn fullt sysselsatta. Var börjar bäcken? hur bygger man en bro? hur brant var berget egentligen? hur får man ett skönt golv i en grankoja? (av en multen stock), hur kallt är vattnet? går det att dricka? hur kommer man upp på stora stenen? hur kommer man ner OM man kommit upp? har vi knivar? är det svårt att göra eld? JA lite eftersom allt var ganska blött och det blåste… men det gick. Köttfärs och potatisfyllda knyten blev den mer eller mindre lyckade/välstekta 😉 lunchen.
Även om det var gratis inträde kan man inte stanna hur länge som helst. Två bussen väntar inte. Slingrande promenad genom trollskog hemåt.. en skön resa över slätten med ganska trötta och väderrosiga barn, avstigning och promenad till Tussi.
Fungerade det? JA
Regnade det?!!!??
Lev väl 🙂
Antenner!!!
Vi finns centralt placerade i barngruppen på lagom avstånd eller nära i leken/aktiviteten för att med våra öron, ögon och med långa och många känseltrådar iaktta vad som försiggår mellan barnen i gruppen. Vem är med vem, vem hade den först, vem är inte riktigt med i leken, vem är en extra god kamrat idag, vem känner sig lite ledsen idag, vem behöver mitt vuxenstöd, vem är osäker, vem är säker, vem använde den sist, vem städade undan, vem städade inte undan, vem vill sitta där, vem skall inte sitta där………
Genom antennerna kan vi känna in behov och göra insatser som gör att barnen får bra dagar på sitt fritids. Förhoppningsvis håller vi alla känselantenner på helspänn och kan på så sätt vara bra ledsagare och lärare. Trots att trådarna inte är riktiga, kan de ibland trassla till sig och barnen behövs som hjälpande ”upptrasslare”!
Det är en härlig, angenäm utmaning, att vara vuxen i en barngrupp och med hjälp av sina ”tentakler/känselspröt” få känna in alla behov och önskningar som finns hos barnen!!
Vår?!
I höstligt väder med ösregn och några få plusgrader är det så dags att tänka framåt på resten av vårterminen. Efter ett skönt påsklov är det en vardag med bekanta rutiner som infinner sig. Ett nytt Tussibrev har ni via mejlen fått utskickat, vi försöker förenkla för er föräldrar med ett almanacksblad, där ni kan se vad som sker varje dag.
Nedan finner i länken till brevet samt kommande aktiviteter inlagda i almenackan. Troligtvis har det smugit sig in något fel som vi har missat, men fråga om något verkar knasigt eller oförståeligt.
Må väl 😉
Påsklov v 15
hejsan
Nästa vecka är det påsklov, nedan följer lite information som gäller för de barn som kommer att var på Tussi då. Nytt informationsbrev och veckoschema kommer v 15 eller tidigt v 16.
PÅSKLOV PÅ TUSSILAGON
Hej!
Nästa vecka (v 15) är det påsklov. För att barnen skall få ett skönt och avkopplande lov har vi både planerade aktiviteter och aktiviteter som är valbara.
För att kunna välja ska barnen ha med sig:
-badkläder/badlakan (tisdag)
-kläder för alla typer av väder (alla dagar)
-cykel/hjälm (onsdag, torsdag)
Onsdagen den 8/4 skall vi tillsammans med Vadstenas övriga fritids cykla ut till Saxtorp,(kl:10.00- 14.00) vi cyklar från Tussi ca 9.30. Vi har med oss fika och lunch. Denna aktivitet gäller alla barn, ta med fungerande cykel och hjälm. Viktigt att ha bra kläder och ombyten för att klara en heldag utomhus och kanske en plurrning…;-)
Det går också bra att lämna och hämta i Saxtorp!
Det är ok att ta med ”paddor” och telefoner på loven/studiedagar.
Vänliga hälsningar
Gunilla, Barbro, Mia, Cathrin, Martin och Julia